19.11.07

Maailman helpoin kalaloota

300 g lohta (pala, valmiita suikaleita, mitä hyvänsä)
pastaa
makeaa chilikastiketta
timjamia
sitruunapippuria
1 prk kermaa (meillä aina sitä laihinta, 5%)
(sulatejuustoa tai raejuustoa)
juustoraastetta

Keitä pasta. Jos kala on maustamatonta, marinoi se kevyesti esim. öljyllä, suolalla ja sitruunapippurilla. Kaada pasta vuokaan. Lisää sekaan kala (raakana). Kaada päälle chilisoosia oman maun mukaan ja lisää muut mausteet. Jos haluat, lisää sekaan sulate- tai raejuustoa. Kaada päälle kerma. Ripottele lopuksi pinnalle reilu kerros juustoraastetta.

Uuniin 200 asteeseen 15 minuuttia.

Kauanko kesti? 30 min.
Kuka söi? Tästä piisaa noin neljälle.

10.11.07

Lempeä risotto

oliiviöljyä paistamiseen
1 sipuli
(muita kasviksia)
1 tl kurkumaa
2-3 kynttä valkosipulia
1 rasia siitakesieniä
3 dl risottoriisiä
6 dl kasvislientä
pari rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria
1 tl oreganoa
500 g katkarapuja
pari tl kapriksia (jos kaprikset jäävät pois, tilalle tarvitaan hieman suolaa)
mustaleima emmentalia raasteena

Kermaviilikastike:
1tlk kermaviiliä
1-2 valkosipulin kynttä
oreganoa
kurkumaa

Tee ensin kermaviilikastike ja laita se jääkaappiin "makuuntumaan".

Paista pieneksi pilkottu sipuli ja halutessasi muita kasviksia. Lisää kurkuma ja valkosipuli, paista niiden kanssa hetki. Lisää siitakesienet isoina paloina ja riisi. Paista muutamia minuutteja, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää kuuma kasvisliemi, hunaja, mustapippuri ja oregano. Hauduta pienellä lämmöllä kunnes riisi on lähes kypsää (noin 10-15 minuuttia). Lisää katkaravut ja kaprikset, kypsytä risotto loppuun. Juuri ennen tarjoilua sekoita joukkoon noin desin verran juustoraastetta.

Tarjoile juustoraasteen ja kermaviilikastikkeen kanssa.

Kauanko kesti: n. 30 min
Kuka söi: me kolme ja yksi vieras - ja yhdelle olisi vielä hyvin riittänyt

Huom! Jos haluat lempeän sijaan tiukan risoton, vaihda kurkuma kahteen teelusikalliseen currya.

Helppo inkivääriwok

Kasviksia, esim. kesäkurpitsa, paprika, porkkana ja palsternakka. Herkkusienet sopivat myös hienosti.
Oliiviöljyä
Pari tl tuoretta inkivääriä
Pari rkl juoksevaa hunajaa
Puoli tlk kookosmaitoa
Puolikas banaani
Puolikkaan sitruunan mehu

Wokkaa kasvissuikaleet kypsymisjärjestyksessä "narskuviksi" (eli ei liian kypsiksi). Lisää maun mukaan hunajaa ja inkivääriä ja paista vielä pikkuhetki. Lisää kookosmaito ja pieneksi pilkottu banaani. Hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen kunnes banaanipalat ovat sulaneet. Lisää lopuksi sitruunan mehu.

Tarjoile esim. riisin kanssa.

Jos haluat lihaisamman version, tähän sopivat myös kana, porsaanliha tai katkaravut. Lihat suikaloidaan ja marinoidaan yön yli (marinadi: oliiviöljy, inkivääriraaste ja hunaja). Katkaravut lisätään vasta banaanien kanssa eli ei paisteta sitkeiksi.

Kauanko kesti: 20 minuuttia
Kuka söi: Me kolme - ja usein :) Banaani-kookos-yhdistelmä uppoaa tenavaan tosi hyvin.

6.11.07

Kateudesta vihreä kana

4 maustamatonta kanafileetä

Kuorrute:
150 g vuohenjuustoa
ruukku basilikaa
1 rkl kapriksia
loraus balsamicoa
0,5 dl oliiviöljyä
(valkosipulia ja paljon, jos tykkää)

Sekoita kuorruteaineet tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Laita fileet vuokaan ja levitä kuorrute paksuksi kerrokseksi niiden päälle. Uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Kyytipojaksi couscousia ja raikasta salaattia.

Huom! Jos kanapalat ovat paksuja, ne kannattaa kuorruttaa jo aamulla - siis jos aikoo syödä illalla ;) Kanapaloihin voi myös tehdä viiltoja, jotta maut imeytyvät kunnolla.

Kauanko kesti: 10 min + uunissa 30 min
Kuka söi: me kolme ja yhdelle olisi vielä riittänyt