18.12.07

Gluteeniton tiikeri

250 g margariinia
2 dl sokeria
4 munaa
2 dl perunajauhoja
2 dl maissijauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 rkl aitoa kaakaojauhetta

Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää munat ja vatkaa kunnolla. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe, lisää taikinaan. Kaada kolmasosa taikinasta eri kulhoon ja siivilöi siihen kaakao. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kaada vuokaan ensin puolet vaaleasta taikinasta, sitten kaakaotaikina ja lopuksi loppu vaalea. Haarukalla voi vielä koukkia muutaman kerran kevyesti, jotta kerrokset sekoittuvat hieman. Paista 50-60 minuuttia 175 asteessa.

Kauanko kesti: tosi nopea, ehkä 15 min + 1h
Kuka söi: työkaverit. Keliaakikko kehui, että kakku pysyy mukavan hyvin kasassa - gluteenittomat murenevat kuulemma yleensä helposti. (Mulla on kokemuksia vain tästä ja muista yhtä helpoista resepteistä.)

Joulun tärkein herkku: bebet

Taikina

200 g margariinia
2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
4,5 dl vehnäjauhoja
1 muna

Sekoita pehmeään margariiniin sokeri, jauhot ja leivinjauhe sekä muna. Voitele ja korppujauhota pieniä leivosvuokia (ei paperia, vaan metallia tms.). Painele taikina hyvin ohuesti vuokiin. Painelua helpottaa, kun kostuttaa sormet kylmään veteen välillä. Paista 15 min 175 asteessa. Kumoa vähän jäähtyneenä.

Täyte

4 rkl sokeria
2 rkl maissijauhoja
4 munankeltuaista
2 dl kermaa
200 g voita
vaniliinisokeria

Hiero voi pehmeäksi tahnaksi kulhossa. Sekoita sokeri, maissijauhot, keltuaiset ja kerma kattilassa ja kuumenna voimakkaasti vatkaten, kunnes seos sakenee. Ei saa kiehua! Vatkaa seos kylmäksi ja lisää voi sekaan vähän kerrallaan. Lisää lopuksi sekaan vaniliinisokeri.

Täytä leivospohjat täytteellä. Käytä veistä apuna!

Kuorrute

0,5 dl valkuaista
250 g tomusokeria (hieman vähempikin voi riittää)
pari tippaa sitruunaa
karamelliväriä

Vatkaa valkuainen vaahdoksi. Sekoita siihen tomusokeri ja karamelliväri. Lisää sitruunaa. Lisää tomusokeria, kunnes seos on sopivan paksua. Levitä leivosten päälle.

Kauanko kesti: Tässä riittää värkkäämistä, mutta kannattaa jakaa homma osiin. Itse teen ensin pohjat ja pakastan ne. Sitten teen täytteen ja levitän sen jäisiin pohjiin. Pohjat eivät ehdi edes sulaaa, ne pysyvät levityksen aikana paremmin koossa ja täyte on helppo laittaa. Sitten taas pakkaseen. Kuorrutteen voi lisätä vaikka kun ottaa leivokset sulamaan. Jäisiin leivoksiin sekin levittyy helposti.

Kuka söi: Kukapa ei näitä söisi?!? Annoksesta tulee meidän pienillä leivosvuoillamme noin 30 leivosta.